Salon 15. oktober: Martin Wemmelund om Blaise Pascal

”HJERTET HAR SINE GRUNDE, SOM FORNUFTEN IKKE KENDER TIL”

  • et foredrag om Pascal (1623-62)

Møllehavehuset søndag 15. oktober 2017 klokken 15-17

Johannes Sløk skrev i 1962 „En nekrolog i utide“ i anledning af 300-året for Pascals død. Her fremstiller Sløk Pascal som „en af de skikkelser, der ikke sådan dør; der findes endda dem, der først rigtigt lever op, når de – som man siger – er døde; ja, der er nogle ganske enkelte, der må vente i århundredevis på overhovedet at komme til at leve – de få nemlig, der åndelig talt har syv-mile-støvler på, og som i en kort levetid når så langt frem, at det tager menneskeheden flere århundreder at vinde med“. En sådan skikkelse er Pascal. Sløk skriver derfor, at „tiden for Pascals nekrolog er ikke inde, mildt sagt. Tiden er snarere inde til en diagnose: Pascal har i 300 år været skindød; hans liv begynder i morgen!“

Det er over halvtreds år siden, at Sløk skrev sådan om den franske naturvidenskabsmand og teolog Blaise Pascal. Måske er Sløks ”i morgen” blevet til ”i dag”?

Pascal levede i en fjern fortid, men har alligevel noget at sige vores tid. Måske fordi han som en af de første har formuleret, hvad den moderne tid – det nye verdensbillede, naturvidenskabens fremfærd – ville komme til at indebære. På de nye præmisser, der blev sat fra starten af 1600-tallet og fremefter, prøvede Pascal at formulere, hvad det vil sige at være menneske, og hvad den kristne tro indebærer.

 

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.