LANGELANDS HØJSKOLE FORTALTE EN Ø


Artiklen er lavet af Øboens Avis: https://www.oeboen.dk/ugeavisenoeboen/Langelands-Hoejskole-fortalte-en-oe/artikel/362459

Tranekær: Lørdag 18. august. Flaget er hejst på Langelands Højskole i anledning af weekendkurset. I præstegården istemmer forsamlingen “Den signede dag med fryd vi ser”, inden Marianne Volf Andersen, daglig leder af Møllehavehuset tager ordet for at fortælle om forfatterne på Langeland

Med inspiration fra Langeland

– Der er ingen tvivl om, at hun kender sin litteratur og sit Langeland. Det var velvalgte tekster fra forskellige perioder. Hun er dygtig til at formidle, og de Møllehavske gener kan hun ikke løbe fra, fortæller Helle Winter, Århus.

– Tænk at møde Heiberg, digterpræsterne Grundtvig, Kaj Munk, Johannes Møllehave – og for ikke at tale om Öehlenläger og Ørsted og alle de store lyrikere Sophus Claussen, Frank Jæger, Vagn Lundbye og Tove Ditlevsen på Langeland. Det var pragtfuldt. Flere af os er velbevandrede i litteratur, men at disse forfattere har ladet sig inspirere af Langeland kom bag på de fleste.

“Det havde vi ingen anelse om. Det er da sjovt”, lød det fra deltagerne, som havde fået inspiration til at gå hjem og læse eller genlæse forfatterskaberne.

Håndens og åndens arbejde

-Og så gik turen nordpå til Stoense, hvor Jette Nevers viste lysbilleder og fortalte om sit arbejde med vævning og tekstiler:

– For mig var det meget interessant at opleve et tekstilværksted. Og Jette Nevers er jo ikke hvem-som-helst. Hun nyder stor respekt både herhjemme og i udlandet. Jeg er rigtig glad for den oplevelse, fortæller maleren Åse Sjerslev fra Silkeborg. Efter frokosten gik turen til Medicinhaverne med kaffe og kage, og alle måtte tage hatten af for projektet, som jo er båret af frivillige.

Lørdagen sluttede med middag og som en appelsin i turbanen kunne Langeland Kommune byde på Det Kongelige Teaters Opera i det Fri, ved Tranekær Slot.

Forventninger indfriet

– Men det er jo en lille perle I har her, lød det fra Jens Verner, som glædede sig over at kunne være med på hele kurset. Søndag mødte kursisterne litteraturforsker Helle Munk-Davidsen, der havde opgaver med, som de løste i fællesskab. Inddragelse og medejerskab er rigtig vigtigt. Og kursisterne fik redskaber og noget nyt med hjem. Et besøg hos kunstneren Sonia Brandes på Adamshøj, Hou, fik igen munden til at stå stille på en ellers snakkende forsamling:

– Tænk at man kan klippe sig til alt det!”

Højskolen bygger bro

Langeland Højskoles sidste underviser: Jannie Schøtt Kold, fra Baggårds Teatret i Svendborg lavede en billedvandring med udgangspunkt i sin bog: Langeland – øen bag alle broerne.

Videre gik turen til Lohals Havn, og efter en vandring med indlagt besøg hos Jannis svigerforældre og en lille forfriskning der, gik turen gennem skoven og videre langs vandet.

Ved middagen i præstegården var der ingen tvivl om, at der var blevet bygget bro: De tilfredse kursister udefra har fået øje på Langeland. Der blev ønsket pøj-pøj med det hele og tilliden til, at Langeland Højskole er i stand til at løfte projektet, var der ingen, der var i tvivl om.

Artiklen var bragt af Øboens Avis: https://www.oeboen.dk/ugeavisenoeboen/Langelands-Hoejskole-fortalte-en-oe/artikel/362459

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.