SALON MED ITTAI GRADEL D. 10.11.2019


Rigtige mænd, ordentlige kvinder og perverse typer: sex og køn i antikkens Rom – og sidenhen.

Var kvinder altid fra Venus og mænd fra Mars – eller er det først vores kultur, der har fundet på det? Begreber som køn og seksualitet er i dag til debat som aldrig før. Men det er ikke noget nyt: det har de altid været.

Også antikkens romere diskuterede heftigt begreber som køn og kønsroller, korrekt og forkert sex, forskellene på mænd og kvinder (og forvirrende typer der imellem). Fx var det en udbredt opfattelse, at kvinders sexlyst var syv gange stærkere end mænds. Hvor denne og andre ideer stammede fra, og hvad de betød for romersk kultur og samfundsindretning, vil være temaet for mit foredrag – med afstikkere til lignende diskussioner sidenhen.

Hver tidsalder har haft sine egne faste, endog skråsikre forestillinger om de ting – og jo altså også vores egen. Men er vores forestillinger andet og mere end fikse ideer, som vi i dag anser fx romernes ideer for? Køn og sex er i dag en ideologisk kampplads som ingensinde før, men et historisk perspektiv kommer sjældent med.

Det er synd, for det perspektiv giver os mulighed for at se os selv og vores egne ideer udefra – og måske endda at kunne grine lidt af dem …

Ittai Gredel

Mit navn er Ittai Gradel (født 1965), og jeg er oprindeligt uddannet klassisk arkæolog fra Aarhus Universitet, dernæst antikhistoriker med en doktorgrad fra Oxford, hvor jeg arbejdede med religion, særligt kejserkult, i Romerriget – min bog om emnet ‘Emperor Worship and Roman Religion’ fra 2002 er i dag et standardværk på området; jeg har desuden skrevet mange artikler om andre aspekter af romersk historie og kultur.

Jeg har forsket og undervist på de fleste danske universiteter, samt i Oxford, og senest som fastansat lektor ved universitetet i Reading, England.

I 2008 sagde jeg min faste stilling op og forlod universitetsverdenen; i dag ernærer jeg mig som konsulent og antikvitetshandler og bor i Rudkøbing. Jeg har aldrig skrevet hverken bøger eller artikler om køn og sex i Romerriget, men fik interesse for emnet gennem min undervisning i det gennem flere år i Reading og diskussionerne med mine studerende der.

Salonerne starter klokken 15.00


Husk at støtte Møllehavehuset for 2019 så vi kan fortsætte med at bringe kulturen til Langeland


Medlemmer 40 kr pr. person (foredrag betalt via medlemskabet)

  • Ikke medlemmer 100 kr pr. person
  • Prisen inkluderer kaffe, the, et glas vin/vand og et stykke chokolade
  • Johannes Møllehave bog: Salon og salutter med billeder fra foreningens egen fotograf 100 kr
  • VI TAGER IMOD MOBILEPAY (96945) OG KONTANTER.

MØLLEHAVEHUSET
Møllehavehuset (Præsteboligen)
Bøstrupvej 39
5953 Tranekær
Langeland

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.