Af Marianne Porsby
Forfatteren, den amerikanske Anthony Doerr, er født 1973 i Ohio og uddannet historiker fra Bowling Green State University.
Doerr fortæller, at oprindeligt var det en vred mand i undergrunden med en mobil, der ikke virkede, som gav ham ideen til det, der senere blev en bog på 600 sider. “Jeg tænkte, det du glemmer, hr, er hvilket smukt mirakel det er, at vi kan tale med nogen så langt væk fra”.
Dette inspirerede ham til at skrive om Anden Verdenskrig med udgangspunkt i radioen.
Det tog næsten ti år at skrive bogen, og undervejs har Doerr lavet researche i både Saint Malo og i Paris.
Bogens titel refererer til dels de radiobølger, vi ikke ser, men som er omdrejningspunktet for en stor del af historien, dels det lys den blinde Marie-Laure ikke ser.
Hør Anthony Doerr fortælle om sin bog på forfatterweb.dk.
Bogens handling er indrammet af de allieredes bombardement af Saint-Malo i 1944, men handlingen strækker sig fra 1934 til 2014. Den er bygget op af mange korte kapitler i en næsten scenisk fremstillingsform, som på skift fortæller om de to hovedpersoner.
De to hovedpersoner er en tysk dreng, som er fanget i Saint-Malo under angrebet, mens han lytter til en fransk pige, som læser op af “En verdensomsejling under havet” over radioen.
Den franske pige “Marie-Laure er en høj, fregnet, seksårig parisisk pige der hastigt er ved at miste sit syn” (s 25) og hun bor i Paris sammen med sin far. Faderen har bygget en miniaturemodel af kvarteret, hvor de bor, ved hjælp af hvilken hun lærer at orientere sig i den virkelige by.
Faderen arbejder på Naturhistorisk Museum, hvor man blandt meget andet har en diamant kaldet Flammernes Hav. Da tyskerne invaderer Paris i 1940, må Marie-Laure og hendes far flygte ud af byen, og med sig har de Flammernes Hav eller en af de tre kopier, museet har lavet af den, de ved det ikke. De ender i Saint-Malo hos en grandonkel, Etienne, som blev skadet af gas i 1. Verdenskrig, og derefter har isoleret sig i sit hus. Faderen forlader på et tidspunkt byen og ender i en tysk fangelejr. Imens involveres Marie-Laure sammen med husholdersken i modstandskampen i Saint-Malo.
Den anden hovedperson er en tyske dreng :”Werner Pfenning vokser op femhundrede kilometer nordøst for Paris i et område, der hedder Zollverein” “Werner og hans lillesøster Jutta vokser op på et børnehjem i en toetagers bygning af slaggesten” (s 30) Børnehjemmets leder “frau Elena er en protestantisk nonne fra Alsace og holder mere af børn end af at være forstanderinde.”
Werner finder en radio, som han får til at fungere, så Jutta og han kan lytte til en franskmand, som holder videnskabelige foredrag. Weiners særlige talent for radioteknik fører ham til Schulpforta, en eliteskole for Hitlerjugend, for at hans viden kan udnyttes i militæraktioner. Det er denne opgave, som fører til, at Marie-Laure og Werner under de allieredes bombardement af Saint-Malo mødes. Derefter skilles deres veje for altid.
“Alt det lys vi ikke ser” er en bog om menneskers forsøg på at finde medmenneskelighed og kærlighed i en verden af krig og rædsler.