Af Marianne Porsby | fredag d. 13 december 2015
Nordisk Råds litteraturpris gik sidste år, meget velfortjent, til den svensk-finske forfatter Kjell Westö for hans bog Luftspejling 38.
Bogen foregår i Helsingfors (før den hed Helsinki) i 1938, året før 2. Verdenskrig bryder ud, men har også tråde tilbage til den finske borgerkrig i 1918 mellem “de hvide” og “de røde”.
Hovedpersonerne i bogen er den 40-årige svensk-finske advokat og tidligere diplomat, Claes Thune og hans 36-årige sekretær og eneste ansatte Milja Matilda Wiik, som vi følger på skift igennem bogen.
Bogen starter en formiddag i november på kontoret, hvor den ellers altid præcise fru Wiik, som hun foretrækker at blive kaldt på kontoret, ikke er mødt til tiden. Advokat Thune bliver først irriteret, men da fru Wiik ikke tager sin telefon, bliver han bekymret og tager en sporvogn ud til hendes lejlighed.
Derefter springer handlingen otte måneder tilbage i tiden, til en dag, hvor fru Wiik har overarbejde på kontoret, fordi onsdagsklubben holder møde der.
Fru Wiik , hvis mand har forladt hende for flere år siden, er en pligtopfyldende og pertentlig sekretær. Men samtidig bærer hun på nogle minder fra sin ungdom, som stadig plager hende. Hendes far og dermed hele
familien hørte til “de røde” og både faderen og moderen døde tidligt. Det betød, at Matildas bror Kunni kom på børnehjem og hun selv blev anbragt i en fangelejr som 16-årig. Ud over sult og barske oplevelser er det nætterne, hvor “Kaptajnen” kom og voldtog hende, som hun husker.
Disse erindringer bliver vakt til live en dag på kontoret, hvor onsdagsklubben holder møde:” Hun stivnede. Mellem de ukendte stemmer var der en hun havde hørt før. Først kunne hun ikke placere den, men den gjorde hende ubehageligt til mode, og snart begyndte hun at ane hvis stemmen var”.
Onsdagsklubben består af seks medlemmer, hvoraf de fire er barndomsvenner, og desuden en forretningsmand og en læge. Klubbens formål er “at bidrage til at opretholde og uddybe den politiske og kulturelle samtale på svensk i byen Helsingfors”
Imidlertid er medlemmerne efterhånden så uenige, at klubben truer med at gå i opløsning.
Også Thune har sine problemer, idet hans kone Gabi har forladt ham til fordel for et af medlemmerne i onsdagsklubben. Dette giver ham af indlysende årsager problemer i omgangen med denne mand, men Thune vælger at fortsatte deres bekendtskab. Han får også sværere og sværere ved at leve med den indflydelse, som Tyskland har på befolkningen i Helsingfors.
Først til allersidst i bogen forløses spændingen, og vi erfarer årsagen til, hvorfor fru Wiik ikke er mødt på arbejde.
Bogen er dels en roman om, hvor forskelligt mennesker reagerer på de samme påvirkninger. Dels er den en bog om en del af Finlands historie, som jeg personligt ikke kendte meget til. Den har derfor virket son en inspiration til at gå dybere ind i dette emne.
Anmeldelsen er åben for debat
1 thoughts on “Luftspejling 38 af Kjell Westö”